Základná škola s materskou školou Bukovce 80

 

Navigácia

Stará kronika školy

  • Život za rodinu

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Život za rodinu.

    "Život za rodinu" je téma výtvarnej súťaže, do ktorej sa zapojili aj naši tretiaci a prváci. Umiestnenie  síce nemáme, no pozrite sa na tie milé výtvarné práce, ktoré zobrazujú, že život treba chrániť od počiatku🥰🙏❤️

  • Poloniny

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Poloniny.

           V posledný deň výmenného pobytu viedli naše kroky s kamarátmi z Poľska  dobrodružnou cestou krajom plných prírodných pokladov. Výlet sa začal skoro ráno, keď sa žiaci stretli pred školou a spoločne sa vybrali na cestu autobusom do Polonín. Po niekoľkých hodinách jazdy sme sa konečne ocitli v krásnej prírode, obklopení nádhernými výhľadmi na Gazdoráň a ďaleké vrcholky hôr. Dosýtosti sme si vychutnali pohľad na najväčšiu vodnú nádrž pitnej vody Starina. Slnko svietilo a obloha bola bez jediného mráčika. Takéto ideálne podmienky len umocnili naše nadšenie z výletu. Príjemný sprievodca Pavol Stranovský po celú dobu obohacoval cestu zaujímavými  informáciami o okolitej prírode, histórii regiónu a miestnych tradíciách.

            Žiaci sa vrátili domov plní dojmov a spomienok na nezabudnuteľný zážitok v prírode. Tento výlet určite posilnil priateľstvo medzi žiakmi z Bukoviec a Lubna a poskytol im jedinečnú príležitosť objavovať krásy prírody a kultúry nášho krásneho Slovenska.

     

  • Moja mamka

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Moja mamka.

    Moja mamka  - krásny kvet,

    krajšia ako celý svet.

    Srdiečko jej k sviatku dám, 

    a potom ju pobozkám. 

    Ľúbim svoju maminku 🥰

  • Vojaci očami detí

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Vojaci očami detí.

    "Mier, mier, mier, nech zavládne svetom!" Takto sa pokúsili výtvarne vyjadriť tretiaci a prváci tému výtvarnej súťaže Vojaci očami detí, organizovanej MO SR. A my im za to ďakujeme! ❤️🙏

  • Škola v prírode - piaty deň

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode - piaty deň.

  • Škola v prírode štvrtý deň

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode štvrtý deň.

  • Škola v prírode - tretí deň

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode - tretí deň.

  • Škola v prírode - druhý deň

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode - druhý deň.

         Deň sme začali rozcvičkou s výhľadom na Lomnický štít a chutnými raňajkami. Hravo sme zvládli cestu lesným chodníčkom na Hrebienok, kde sme si oddýchli na slniečku. Nenechali sme si ujsť ani originálnu výstavu modelov chát Vysokých Tatier. Oddýchnutí sme pokračovali od Bilíkovej chaty k Studenovodským vodopádom. Zvuk vody nás lákal a pohľad očaril. Potešil nás výrok: Pani učiteľka, lepšie ako telka!" Cesta späť nám zbehla rýchlo s myšlienkou na chutnú sviečkovú. Večer nechýbali športové aktivity, prechádzka po okolí a diskotéka.

  • Škola v prírode - deň prvý

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode - deň prvý.

         Krásne slnečné lúče nás privítali v Tatranskej Lomnici. Ubytovali sme sa, vychutnali si obed a vyrazili spoznávať Tatry. Cesta vlakom k Štrbskému plesu sa deťom páčila. Sledovali sme okolitú prírodu a prechádzka náučným chodníkom nám prezradila veľa o faune a flóre Vysokých Tatier. Pohľad na vodu Štrbského plesa nás nabil energiou, ktorú sme využili na večernú pyžamovú party.

  • Rodina Kačmarčíková a bylinkárstvo

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Rodina Kačmarčíková a bylinkárstvo.

           Súčasťou medzinárodného projektu V4 Gen Mini-Grant, ktorý podporuje cezhraničný dialóg medzi mladými ľuďmi, bolo špeciálne, chutné a voňavé privítanie u rodiny Kačmarčíkovej v Turanoch nad Ondavou, Naši žiaci a ich poľskí kamaráti mali možnosť bližšie spoznať tradičné remeslo - bylinkárstvo.

        Pani domu, Helena Kačmarčíková, nám uvarila chutnú polievku a upiekla výborné pečené pirohy. Bolo fascinujúce ju sledovať, ako nás svojím rozprávaním zaviedla do sveta aromatických bylín a prírodných zložiek, ktoré tvoria základ ich tradičných produktov. Žiaci mali možnosť vidieť, ako sa bylinky zbierajú, spracúvajú a nakoniec premieňajú na lahodné čaje a sirupy.

         Pán Kačmarčík nám pútavo porozprával o kaplnke, v ktorej sa každoročne požehnávajú byliny a kvety na sviatok Nanebovzatia Panny Márie, ktoré  je symbolom jej pomoci na základe schopnosti liečiť dušu aj telo.

          Domov sme si priniesli slovenské domáce bylinné sirupy a čaje, vyrábané s láskou a pokorou, ktoré putovali aj do poľských rodín. Táto exkurzia nielen rozšírila obzory žiakov, ale aj posilnila ich záujem o starostlivosť o prírodu a využitie jej darov pre zdravý životný štýl.

  • Stavanie mája

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Stavanie mája.

    "Šikovné včielky" spolu so žiakmi zo školského klubu dnes vyzdobili a spevom aj tancom vyniesli máj pred našu školu.

  • Športové aktivity s trénerkou tanečnej gymnastiky Dominikou Petríkovou

         Naša škola s vďakou privítala trénerku Domoniku Petríkovú, s ktorou sme si mali možnosť vyskúšať profesionálny tréning. Atmosféru nám spríjemnil a rozveselil nás spoločný tanec. Pre našich kamarátov z poľského Lubna sme si pripravili bohatý športový program, v ktorom nechýbal biatlon prispôsobený podmienkam v telocvični. Motivoval nás pán Murdzik, ktorý nám o ňom zaujímavo rozprával. Večer sme si dopriali relax v bazéne.

         Dievčatá si vychutnali prechádzku po Stropkove v doprovode  zástupkyne Blanky Kačurovej. Po takomto športovom dni nás čakala výborná pizza v penzióne Poľovníček, v ktorom boli aj naši kamaráti ubytovaní.

          Všetkým srdečne ďakujeme za spoluprácu! Bol to parádny športový deň!

  • Aktívne športovanie a životný štýl Jána Murdzika

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktívne športovanie a životný štýl Jána Murdzika .

          Účasť na našom projekte prijal stále aktívny športovec z našej obce, Ján Murdzik, ktorý nám porozprával o svojej celoživotnej ceste spojenej s biatlonom a behom. V úvode stretnutia sme si pozreli o ňom video, v ktorom sa žiaci dozvedeli o jeho športových úspechoch a zároveň, že je bývalý policajt. Pútavo nám porozprával o tom, čo je to biatlon, čo ho na ňom baví a aký je rozdiel medzi letným a zimným biatlonom. Zaujalo nás, že len pred mesiacom behal vo Švédsku 90 km.

         Žiaci mali možnosť vyskúšať si ohybnosť lyží, pričom zistili, že cestné kolieskové lyže nemajú brzdy. Na školskom dvore, za prísnych bezpečnostných podmienok, si vyskúšali aj streľbu z malokalibrovej zbrane. Presvedčili sa, že strieľanie v stoji je náročné. Vďaka osobnosti z našej obce sa žiaci dozvedeli, že športovci pracujú nielen telom, ale hlavne hlavou a dodržiavajú zdravý spôsob života. Z pána Murdzika vyžarovala pokora a rešpekt. Tešíme sa, že v našej obci máme takého človeka, ktorý nás motivuje k pohybu. Za podnetné rozprávanie zo srdca ďakujeme a želáme mu veľa zdravia a ďalších úspechov. Spolupráca sa nám vydarila!

  • Deň Zeme

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

    Deň Zeme je každoročná akcia, ktorá sa koná 22. apríla a ktorej cieľom je podporiť ochranu životného prostredia. Zahŕňa širokú škálu akcií, ktoré sme s deťmi zrealizovali, a tým dali najavo, ako si našu Zem vážime.

  • Projekt V4 Gen Mini - Grant

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt V4 Gen Mini - Grant.

             V apríli 2024 sme začali druhú časť nášho slovensko-poľského projektu s názvom: Prekonaj sa, vyhráš lepšiu budúcnosť, ktorý realizujeme vďaka Vyšehradskému fondu. Vo vybranej oblasti Zdravie a aktívny životný štýl  sme sa  venovali športovým a iným aktivitám, ktoré boli zamerané na osobnú pohodu, fyzické a duševné zdravie.

         Na pôde našej školy riaditeľka Ingrid Cichá srdečne privítala poľských kamarátov a ich pedagógov Dianu El Jaoudi,  Moniku Zeliensku a riaditeľa školy Lubno  Romana Mryczka. Stretnutie začalo chutnými, bufetovými raňajkami, pri ktorých sme diskutovali s občanom Bukoviec, Jánom Murdzikom, o jeho aktívnom športovaní a životnom štýle. Nasledovala prehliadka základnej a materskej školy. Veľmi sa im páčila izba starých materí. Pre poľských kamarátov sme si vo vestibule školy pripravili postery o ich krajine a známych osobnostiach. Pri ich realizácii sa naši žiaci veľa nového dozvedeli o susednej krajine. Nechýbal slávnostný program v podaní žiakov školy, ktorí  prezentovali náš folklór. Bola to pestrá kombinácia spevu a  tanca.

           Nezabudnuteľný zážitok a príjemná bodka za prvým dňom bol hokejový zápas v Steel aréne v Košiciach, v ktorom hokejisti HC Košice zvíťazili v semifinálovom zápase nad HK Spišská Nová Ves. Bol to pre nás mimoriadny večer neuveriteľnej atmosféry, ktorú vytvorili fankluby oboch tímov. Hokejová atmosféra pohltila aj nás všetkých. Sme vďační, že sme to mohli zažiť.

  • Grafický návrh obálky žiackej knižky

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Grafický návrh obálky žiackej knižky.

    Vo výtvarnej súťaži "Grafický návrh obálky žiackej knižky" vynikli práce žiakov Alojz Mucha, Nela Šlepecká a Sofia Šlepecká.

  • Rozprávkový Stropkov

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozprávkový Stropkov.

    "Rozprávkový Stropkov" sa niesol piatkovým dopoludním u našich škôlkarov aj žiakov 1. stupňa., ktorí sa zúčastnili krajskej prehliadky  detskej dramatickej tvorivosti "Zlatá priadka". Potom sme navštívili múzeum v kaštieli mesta Stropkov, kde nám ochotné sprievodkyne ukázali výstavu kraslíc, historických náboženských predmetov, výstavu bábik, telefonických prístrojov a ako bonus sme si zaspievali a vypočuli rozprávku v podaní bývalej učiteľky. Nakoniec sme si pochutnali na sladkej zmrzline 😊🌹🍦🩵❤️

  • Zápis prvákov

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Zápis prvákov.

    Ahojte!

    Som budúci prvák a bol som sa s mojimi rodičmi zapísať do prvého ročníka. Bolo tam super. Privítala nás pani riaditeľka a milé učiteľky. V triede na nás čakalo viacero prekvapení v podobe zaujímavej rozprávky o káčerovi, ktorý prekonal obavy z prvého plávania. Starší žiaci pesničkami a básničkami spríjemnili atmosféru zápisu. Aj sme si spoločne zatancovali. Každému sa ušiel balíček s darčekom. Vyskúšali sme si zahrať pexeso na interaktívnej tabuli, skákali škôlku a hádzali veľkou kockou. Prioritou školy je to, aby sa žiaci pri vzdelávaní cítili príjemne, boli spokojní a do školy chodili s úsmevom.  V závere nám pani riaditeľka odovdala certifikáty budúceho prváčika a našim rodičom poďakovala za prejavenú dôveru.

  • Etické a hodnotové správanie

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Etické a hodnotové správanie.

  • Biblia očami detí

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Biblia očami detí.

    Do výtvarnej súťaže   "Biblia očami detí" postúpili výtvarné práce žiakov: Soňa Ovsaníková, Mathias Bujdoš, Aneta Kaščáková, Tadeáš Kuriplach, Nela Šlepecká, Eva Harvilková, Michal Palej a Slavomíra Palejová. Ďakujeme veľmi pekne za spoluprácu d. o. Miroslavovi.

strana: